En kommentar er et svar på et læserbrev eller en artikel. Man kommentere altså på noget, andre har skrevet. Man er enten enig eller uenig.
En kommentar kan være skrevet af en på avisen eller en læser.
Præsentation: hvad kommenterer man på?
Holdninger: afsenders holdninger og argumenter.
Konklusion: Opsamling og et tydeliogt standpunkt.
opinionsartikel. Opinion betyder mening, det vil sige, at skribenten siger sin mening.
Sproget er personligt.
Man skal være subjektiv, det vil sige, at man skal holde sig til sagen. Med andre ord gå efter bolden og ikke manden.
Brug af "jeg".
Læs dette læserbrev først.
Bragt i Roskilde lokalavis den 14. april 2023
Mette Solvang
Hovedgadeen 36
3390 Hundested
13 år, skolelev
Jeg synes, der er mange gode grunde til, hvorfor vi unge bør få mobilen ud af vores værelse, i god tid før vi skal sove. Mobilbrug, før vi skal sove, kan gå ud over vores søvn; og det kan gå ud over vores trivsel, humør, samvær med andre, vores vækst og helbred generelt. Men det kan være svært, så kære forældre: Hjælp os!
Søvn er vigtig for alle mennesker. Men især for unge. Som sociologen og videnskabsformidleren Anette Prehn skriver på hjernesmart.dk: "Søvn fungerer som hjernens opvaskemaskine, og 'opvaskeprogrammet' skal køre til ende, førend tallerkenerne bliver rene. Over tid ophobes der affaldsstoffer i hjernen, når vi sover for lidt. Hjernen vaskes kun op, når vi sover ". Som mange nok ved, har unge en "masse beskidte tallerkener", fordi hjernen er under ombygning. Derfor har unge brug for meget søvn.
En af grundene til, at mobilbrug før sovetid går ud over søvnen, er mobiltelefonens lys. Lyset undertrykker produktionen af det søvndyssende hormon melatonin. Men det er ikke det eneste problem. En masse undersøgelser viser, at det er dårligt for meget andet. For ens trivsel, helbred, hukommelse, faglighed og meget andet.
Men er der et problem blandt unge? Hvor stor en del af de unge gør brug af mobilen op mod sengetid? Jeg har foretaget min egen undersøgelse på min skole, hvor jeg uddelte et spørgeskema til alle elever i 7., 8. og 9. klasse. Undersøgelsen viste, at 64 procent gør brug af mobiltelefonen, før de skulle sove. Det er mange. Der er ikke bare tale om et kvarter. Én ud af fem bruger over to timer i sengen i selskab med mobilen, før de sover. Og det er ikke, fordi de går tidligere i seng, end deres klassekammerater. Men de sover væsentligt senere. Kun 13 procent af alle adspurgte sover de anbefalede timer, som er otte-ti timer. Men derimod var der 58 procent, der sov seks-syv timer. Undersøgelsen viste en tydelig sammenhæng mellem brugen af mobil i sengen før sovetid og færre timers søvn.
Som nævnt kan det gå ud over ens trivsel, helbred, hukommelse, faglighed. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der sammenfald mellem dårlig mental sundhed og dårligt fysisk helbred. Brugen af mobilen før søvn kan gå ud over begge. De alvorligste påvirkninger af det fysiske helbred kommer ikke efter en uge. De kommer nogle år senere, så man kan ikke se de øjeblikkelig virkninger.
Ud over alle disse ting bliver du også sur og tvær. Du bliver ikke ret behagelig at være sammen med. Dine venner vil lige så stille begynde at synes, du ikke er så interessant mere.
Så til alle os unge: Vi er nødt til at gøre os selv den tjeneste at lægge vores mobil ud af værelset, før vi sover. Til alle forældre: Hjælp os med det! Så bliver vi en bedre udgave af os selv.
Du skal skrive en kommentar til det læserbrev, som du lige har læst. Gå ind på skriveskabeloner og find kommentar.